TÜRK KAĞAN
| Konu: 19 MAYIS ŞEHRİ SAMSUN Cuma Mayıs 01, 2009 12:08 pm | |
| 19 MAYIS ŞEHRİ SAMSUN
Geçenlerde yolum Samsun’a düştü İyi ki bir şeyler sebep olmuşta, yolum Samsun’a düşmüş.
Bu ilk gidişim değildi.1985 yılında da eşimin Samsun’da askerlik yapmasından dolayı babamla da gitmiştik.Bir çoğunuz Samsun'a gitmişsinizdir.
O zamandan aklımda kalanlar, Çorum’dan Samsun’a kadar virajlı ve dar yollar. Samsun Merkezde bulunan at üstündeki ****** heykeli ve parkı. Tam hatırlamıyorum ama fuar alanının yanındaki deniz sahili ve Cumhuriyet Meydanında ki iki büyük otel. Birde eşimin askerlik yaptığı Sahra sıhhiye okulu.
Ben şimdiki Samsun’dan da bahsetmek istiyorum. Şimdi yollar çift yol, virajsa yok denecek kadar az. yedi saatte gittiğimiz Samsun’a, dört saatte ulaştık. Trafik akışı, çok düzenli. Meydanda yine at üzerinde ****** heykeli. Bütün ihtişamıyla duruyor. ****** parkı ve çevre düzenlemesi çok güzel.
Samsun Büyükşehir belediyesi tarafından, sahil şeridi düzenlenerek geniş bir yürüyüş yolu ve yabancılarında satış stantlarının olduğu üstü kapalı alışveriş merkezi ile Samsun’a ayrı bir güzellik katılmış.
Öncelikle şunu söyleyeyim. Her yerin ayrı bir güzelliği var. Geçen sene yurtdışına da gittim. Ülkemiz bir cennet. Herkesin ülkesi güzeldir, seviyordur ama benim ülkem bir başka güzel. Taşıyla toprağıyla, Çanakkale’siyle Ankara’sıyla, Sarıkamış’ıyla(hangisini sayayım ki) ve Bandırma Vapuruyla; her bir köşesi kahramanlık destanlarıyla dolu.
19 Mayıs 1919 hepimiz biliyoruz. ******’ün kurtuluş mücadelesini başlatmak için arkadaşlarıyla birlikte Samsun’a gelişini, Sahilde bunun canlandırılmasını yapmışlar.Heykellerdeki .Kompozisyon heykel tras Adil Çelik tarafından o kadar güzel yansıtılmışki ,sanki o anı yaşıyorsunuz.
Ve Bandırma Vapuru.
İlkokul zamanlarımda Bandırma Vapuru ile ilgili aklımda kalanlar; en ufak bir fırtınada parçalanabilecek kadar dayanıksız, pusulası bozuk küçük bir gemi idi.
Öğrendiğim kadarıyla söyleyeyim o dönemlerde 41 yasında 47mt72snt uzunluğunda, 279 grostonluk pusulaları bozuk olmayan döneminin en iyi gemisi imiş. Geminin , bu yolculuğunda kıyı şeridini takip etmesinin amacı ise bir İngiliz zırhlısından kaçmak ve herhangi bir saldırı anında karaya çıkmak için Atamızın stratejik düsüncesi imiş. Ulu Önder bu yolculuğunda üç beş arkadaşı ile birlikte değil mürettebatla birlikte gemide yetmiş altı kişilermiş.
Bandırma Vapuru beni o kadar çok etkiledi ki. Yazarken bile heyecandan kelimeleri toparlayamıyorum. Çevre düzenlemesinde, çok güzel bir açık hava müzesi ve geniş bir alan. Bahçe peyzajı harika. Gemiye çıktık.Heyecanım bir kat daha arttı.Çok gemi gezdim, yolculuk yaptım ama bu çok başka bir şey.Müze olarak düzenlenmiş. Hemen her şey korunmuş günün anısına. Güvertede, kaptan köşkünde, kamaralarda balmumundan yapılmış heykellerle sanki o anı yaşıyorsunuz
Hele bir oda var ki, içinde Mustafa Kemal ******’ünde bulunduğu beş kişinin üzerinde harita bulunan masa etrafındaki toplantı yaptıkları oda. Hepsinin de yüz ifadeleri kaygılı ama umutlu. Yüzlerine baktığımda yanılıyor muyum bilmem ama ben bu ifadeyi gördüm. O günlere gittim geldim sanki.
Gemiyi gezdik ama ben bu odaya tekrar gittim. Beni çeken bir şeyler oldu oraya.Yanımıza bir bey geldi .Bize gemi ve o günlerde gemide yaşananlardan bilgiler verdi.”Rehber misiniz?” diye sordum. “Ben Tuncer Mace, Bandırma Vapurunun İdari Amiri ve Sorumlusuyum. İlginizden dolayı yanınıza geldim” dedi. Tuncer Beyin rehberliği ile bu maneviyat daha bir anlam kazandı.İnternet sitelerinin olduğunu ve her zaman Bandırma Vapuru ile ilgili her ayrıntıya ulaşabileceğimizi söyledi.
Birçoğunuz Samsuna gitmişsinizdir.
Samsun’u ve Bandırma Vapurunu ne kadar anlatabildim bilmiyorum ama...
Eğer Samsun'a gitmedinizse ; mutlaka gidin.
Eğer Samsun’a gittinizde Bandırma Vapurunu gezmedinizse ; mutlaka gezin.
Eğer Samsun'a gitme imkanınız yoksa , mutlaka internet sitesi www.bandirma.org ulaşın.Gezmiş kadar olursunuz.
Yazar : Zeynep Ertal A. | |
|